Yea buddy !

tiistai 10. syyskuuta 2013

Essee

            Veljesten väliset suhteet

          Sari Mikkosen novelli Hinta, käsittelee kahden veljeksen ja heidän isänsä välistä suhdetta. Novellin tapahtumapaikkana on toisen veljeksen koti, josta hän vastaanottaa puhelun veljeltään Kimiltä. Kimi on iltamyöhään kotonaan perheen luona, mutta isä ei ole kotona. Tämä ilmenee siitä, että Kimi pystyy puhumaan rauhallisesti ja ilman kiirettä veljelleen. Tästä huomaa heti, että ainakaan toisella veljeksistä ei ollut välit kunnossa isänsä kanssa.
        Kimi on vieraillut pari viikkoa Kanadassa kaverinsa luona. Tämä herättää kiinnostuksen toisessa veljessä, että mistä Kimi oli rahansa saanut. Hän joko huolestuneisuudesta tai vain uteliaisuudesta haluaa tämän tietää, rahaa kun ei ilmeisesti perheessä ole aikaisemmin liialti jaettu. Kimi väistelee kysymystä pitkän aikaa. Pystyn itse eläytymään tilanteeseen oman veljessuhteeni kautta. Isomman veljeni asiat eivät ole aina menneet kuin Strömsössä ja hänelle on tullut soiteltua yhdestä jos toisestakin asiasta. Toisella veljeksistä voi myös olla uteliaisuutensa taustalla kateus tai klassinen tilanne  jossa toinen veli saa aina enemmän kuin toinen. Vähän ajan kuluttua Kimi kuitenkin myöntää saaneensa rahat isältään ja siitähän toinen veli kiivastuu.
           Veljesten välinen suhde on kuitenkin rakastava, tämän huomaa siitä kuinka toinen veljeksistä ei tule juurikaan vihaiseksi Kimille vaan heidän isälleen. Veli,jonka nimeä ei novellissa mainita, on kuitenkin hieman närkästynyt koska Kimi on ajanut pitkät hiuksensa saadakseen rahat isältään. Hiukset tuntuivat olevan veljesten yhteinen asia koska veli, joka ei ollut ajanut hiuksiaan, lähti kodistaan juurikin hiustyylinsä takia. Kimi hieman häpeää itseään ja tuntee jopa pettäneensä veljensä luottamuksen. Tilanne huvittaa minua, koska omalla veljelläni on pitkä hiustyyli ja se tuntuu ajavan ihmistä vaikeuksiin. Hiustyyli ei tietenkään ole tae vaikeuksiin, mutta tietysti se saattaa aiheuttaa ennakkoluuloja.
          Ennakkoluulot ja periaatteet ohjaavat myös veljesten isän ajattelutapaa. Tuohon aikaan jolloin novelli on kirjoitettu, eli 1995, on varmasti vanhemmille ihmisille ollut tärkeätä lastensa armeijan käynti. Veljesten isä vaikuttaa periaatteen mieheltä, joka pitää päänsä tilanteessa kuin tilanteessa. Toinen veljistä ei kuitenkaan suostu leikkauttamaan hiuksiaan ja tämä aiheuttaa suuren riidan isän ja pojan välillä. En uskoisi, että nykyaikana tällainen asia laukaisisi riidan perheessä. Vaikkakin meidän perheessä asiasta on kyllä keskusteltu. Uskon, että jokaisella isällä ja pojalla tulee jossakin vaiheessa riitoja ei välttämättä hiustyylistä, mutta jostakin. Temperamentti ja ympäristö kuitenkin muovaavat ihmistä ja novellin henkilöiden ajatustapaa on ympäristö muokannut eri tavalla. Mikä on johtanut siihen, että toinen veli on päättänyt muuttaa pois kotoaan.
        On hienoa nähdä, että vaikka toinen veli on katkaissut suhteensa perheeseen,niin Kimi ei ole kuitenkaan unohtanut veljeään. Juuri siitä mielestäni veljeydessä on kyse. Veljesten kuuluu tukea toisiaan vaikeina aikoina ja heidän pitää pystyä puhumaan asioista toisilleen. Kimi ei halua unohtaa veljeään ja haluaa pysyä yhteyksissä hänen kanssaan. Toinen veljistä kuitenkin vaikuttaa vastahakoiselta pysymään yhteyksissä perheeseensä. Hän kertoo ajattelevansa, ettei hän tule enää Kimille soittamaan. Kyse on kuitenkin perheestä,samasta verestä,suurimmasta tuesta ja parhaasta ystävästä. Ihminen ei pysty hylkäämään noin vain ihmisiä joiden kanssa on elänyt koko ikänsä. Ei vaikka olisi kuinka rokkitukka päässä.
           

3 kommenttia:

  1. Käsittelet novellin ydinasiaa: veljesten välistä suhdetta ja teet siitä hyviä huomioita. Poikien isäsuhdetta ei tietysti voi olla käsittelemättä, koska se on olennainen osa kertomusta.

    Jos kirjoitat yo-kokeessa novellianalyysin, suosittelen, että käytät myös kirjallisuuden erittelyyn tarkoitettuja käsitteitä, kuten henkilöt, juoni, miljöö ja erityisesti teema.

    Etenet aika lailla siinä järjestyksessä kuin asiat esitetään novellissa. Novellianalyysissä ei tarvitse välttämättä tehdä niin, vaan järjestystä voi muuttaa.

    Kielessä on pientä hiomista. Laajuudeltaan teksti alkaa olla yo-esseen mitoissa.

    VastaaPoista
  2. hyvää kesää jani ja muut isät

    VastaaPoista