Yea buddy !

perjantai 31. tammikuuta 2014

Äikän projekti



                       Arjen sankarit


     Rajua kielenkäyttöä, tyytymättömyyttä ja huijaamista. Saattaa kuulostaa monen ihmisen korvaan hyvinkin tutulta työ- ja arkielämässä. Sitä juuri on Taru Mäkelän ohjaama Varasto -elokuva, tuttua Suomalaisten arkielämää joka sisältää kaikkia edellä mainittuja tekijöitä. Asiat käsitellään elokuvassa kuitenkin huumorilla ja välillä mustallakin huumorilla.
       Tyytymättömyys on yleinen sana nyky-yhteiskunnassa ja varsinkin työelämässä. Välillä on liian pieni palkka, välillä on huonoa työtä ja välillä on huonot tai ärsyttävät työtoverit. Tyytymätön on myös Varaston päähenkilö Rousku (Kari-Pekka Toivonen). Rouskulle ei työ maistu ja miehellä on heikko moraali muutenkin. Rouskun työkavereiksi kun laitetaan vielä mutkaton Raninen (Aku Hirviniemi) ja töissä itselleen miestä etsivä Karita (Minttu Mustakallio), niin on työnantajan pahin painajainen käynyt toteen. Työt eivät luista ja keskittyminen herpaantuu usein kaikkeen muuhun.
     Koulutustaso ei Varaston perusduunareilla ole kovin korkea kenelläkään, mutta kaikki haluavat olla kunnollisia ihmisiä. Kunnollisuuden kuva on sama kuin melkein kaikilla nykyajan ihmisillä. Halutaan perhe, koti, rahaa ja edetä uralla ja monet ovat valmiita tekemään mitä vaan näiden tavoitteiden eteen , jopa kavaltamaan rahaa työnantajaltaan kuten Rousku. Rousku pääseekin kunnollisen ihmisen elämään kiinni, kun työkaveri Karita on raskaana ja hän ilmoittaa lapsen isäksi Rouskun, pari muuttaakin yhteen vaikka he eivät kovin iloisilta vaikutakkaan.
         Henkilöt ja etenkin Karita pyrkivät jopa väkisin kunnolliseen elämään, herääkin kysymys, että määrittääkö aikaisemmin mainitut asiat kunnollisen elämän/ihmisen. Koska Rousku ja Karita eivät ole mitään ihanne ihmisiä vaikka heillä lapsi onkin tulossa ja he asuvat saman katon alla. Hyvä ihminen ei myöskään ole maalausliikkeen pomo Kataja, jonka puheista paistaa läpi valehtelu ja turhat lupaukset. Elokuvassa ei montaa hyvää ihmistä ole, vaan kaikki ovat jollain tavalla pahoja suustaan tai kieroja. Onko jopa niin, että maailmassakin suurin osa ihmisistä on kieroja tai pahoja ihmisiä, kaikilla on joku tavoite ja nykyään se on suuri varallisuus. Kaikki tekevät mitä tahansa päästäkseen tavoitteisiin, niin elokuvassa tekee Rousku joka varastaa rahaa ja Karita joka haluaa lapsen väkisin ja näin jättää e-pillerit syömättä. Onnellinen loppu ei ole Ranisellakaan  joka pyrkii tavoitteihinsa.
      Varasto on hieno taltiointi nyky elämän ongelmista ja se on kerrottu nerokkaalla huumorilla ja hienoilla henkilöhahmoilla. Melkein kaikki työ- ja tosielämän ongelmat on saatu taltioitua muutamien ihmisten ympärille ja maalausliikkeen sisälle.

1 kommentti:

  1. Varasto-elokuva on tehty Arto Salmisen samannimisen romaanin pohjalta. Siinä, kuten muissakin romaaneissaan, Salminen todella kuvaa "tavallisia" ihmisiä. Tavallisuutta ja itse kunkin arkikokemusta kuvannee myös se, että Salmisen ihmiset eivät ole selvästi hyviä tai pahoja vaan ristiriitaisia ja parhaimmillaankin kykeneviä myös "pahaan". Jos pidit Varasto-elokuvan huumorista, sinun kannattaa lukea myös Salmisen kirjoja. Niissä huumori on vielä rosoisempaa mutta siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi vähintään yhtä nautittavaa kuin elokuvassa.

    VastaaPoista